Norbertijnen en de band met Brabant: Een gesprek met pater Johan de Pauw

De band tussen de kloosterorde van de norbertijnen en Brabant gaat ver terug. Al zo’n 900 jaar speelt de abdijgemeenschap een belangrijke rol in ons gebied. De heilige Norbertus stichtte in 1124 in Antwerpen de Sint-Michielsabdij en van hieruit werden kort later de abdijen van Tongerlo en Averbode gesticht. Abdijen met veel grondbezit en lokale invloed, tot aan de zeventiende eeuw ook in het huidige Noord-Brabant. Nog steeds mogen Noord-Brabanders voor hun historie komen spitten in de archieven van de abdij.

Brabants wapenschild in de abdij van Averbode

Pater Johan de Pauw is lid van de abdijgemeenschap van Tongerlo. Als priester, historicus en licentiaat toegepaste theologie heeft hij een grote kennis van de lokale geschiedenis. Hij gaf jarenlang een goedbezochte lesreeks over de orde en de abdij in Tongerlo. In de podcast neemt hij ons mee op een reis door de tijd. Daar waar Wikipedia stopt, gaat pater Johan voor ons verder.Hij stipt voor de belangrijkste momenten aan in de lange historie, zoals de zware tijd onder de Franse bezetting en de rol bij de Brabantse Omwenteling. En natuurlijk staan we ook stil bij het heerlijke bier dat in naam van de abdij wordt gebrouwen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *