De Slag van Turnhout

Met Francis Stijnen, ex – burgemeester en huidig schepen van de stad Turnhout, hebben we het over een wat onbekende maar daarom niet onbelangrijke gebeurtenis uit 1789. De slag van Turnhout.

Uit onvrede met het beleid van de Oostenrijkse keizer Jozef II komt er in Brabant maar ook in de andere regio’s een opstand tegen het beleid van de keizer. De vernieuwingen van de keizer stoten de bevolking tegen de borst en er ontstaat een protestbeweging van patriotten die hoofdzakelijk bestaat uit twee stromingen.

Jozef II

De Statisten onder leiding van de Brusselse advocaat Hendrik Van der Noot die de meer traditionele de katholieke en de landelijke bevolkingsgroepen vertegenwoordigden en de progressievere strekking onder de advocaat Frans Vonck.

Van der Noot
Frans Vonck

Deze twee groepen vinden elkaar in gemeenschappelijk protest tegen de Oostenrijkers bewapenen zich trekken via Noord Brabant naar Hoogstraten waar het Manifest van het Brabantse Volk voorgelezen wordt op 24 oktober. Het Oostenrijkse leger wil de opstand de kop indrukken en er volgt een veldslag in de Brabantse stad Turnhout.

Een veldslag die gewonnen wordt door de Brabantse Patriotten onder leiding van generaal Van der Mersch.

Van der Mersch

Het was de start van wat we de Brabantse omwenteling noemen en heeft geresulteerd in de stichting van de Verenigde Staten van Nederland. Een confederale staat van de regio’s van de zuidelijke Nederlanden en een voorloper van België.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *