Goropius Becanus met Ton Kappelhof

Met gast Ton Kappelhof hebben we het over Goropius Becanus. Goropius Becanus was een taalkundige uit de 16e eeuw die bekendheid verwierf met zijn theorie dat het Brabants de oertaal van de mensheid was. In deze aflevering wordt dieper ingegaan op het leven van Becanus en zijn ideeën over taal.

Ton Kappelhof is een taalhistoricus die veel onderzoek heeft gedaan naar de taaltheorieën van ⁠Goropius Becanus⁠. In de podcast vertelt hij over de invloed van Becanus op de Nederlandse taalgeschiedenis en de taalwetenschap. Hij bespreekt ook de kritiek die Becanus kreeg op zijn theorieën, en de rol die hij speelde in de wetenschappelijke discussies van zijn tijd. En zijn verhouding met ⁠“het huis der liefde”⁠

Een belangrijk onderwerp in de podcastaflevering is de relatie tussen taal en identiteit. Becanus zag het Brabants als de oertaal van de mensheid en als een belangrijk onderdeel van de Brabantse identiteit. Kappelhof bespreekt de verschillende manieren waarop taal een rol kan spelen in het vormen van identiteit, en hoe dit ook vandaag de dag nog relevant is.

Natuurlijk hebben we het ook over zijn ⁠“Origines Antwerpianae⁠ “ waarin hij het over de oorsprong van Antwerpen heeft.

De podcastaflevering biedt een interessante kijk op de geschiedenis van de Nederlandse taal en de ideeën van Goropius Becanus. Het is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in taalgeschiedenis, taaltheorie en de rol van taal in identiteit. Door de inzichten van Ton Kappelhof krijgt de luisteraar een goed beeld van de complexiteit van taal en hoe het ons begrip van de wereld om ons heen kan beïnvloeden.

⁠https://verloren.nl/Webshop/Detail/catid/23750/eid/36334/van-adam-tot-antwerpen⁠

⁠https://nl.wikipedia.org/wiki/Bossche_bol⁠


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *