Het Charter van Kortenberg

Op 27 september 1312 werd in de abdij van Kortenberg het charter van Kortenberg uitgevaardigd door hertog Jan II van Brabant. Het Brabants constitutionalisme werd zo op een beslissende manier versterkt en een verre voorloper van de rechtsstaat werd ingevoerd.

Met professor emeritus Middeleeuwse geschiedenis Wim Blockmans, historicus en voormalig hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit Leiden hebben we het in de Brasserie over het belangrijkste Brabantse charter.

Wat was het, wat waren de gevolgen ervan, wat was er uniek Brabants aan, wat is die befaamde weerstandsclausule, hoe heeft het charter zoveel invloed gehad op de Brabantse geschiedenis en de geschiedenis van de Nederlanden. Maar vooral wat hebben nierstenen daar in godsnaam mee te maken?

In ruil voor verstrekkende privileges, garanties en concessies trokken de steden de portemonnee voor de hertog. Dankzij die afspraken kreeg participatie in Brabant een structureel karakter en verwierven met name de steden een verregaande medezeggenschap. Het hertogdom Brabant was daardoor één van de koplopers in de tijd dat steden, en de stedelijke bourgeoisie, in heel Europa meer zeggenschap verwierven.

https://webwinkel.uitgeverijprometheus.nl/book/wim-blockmans

https://deoudeabdij.be/


One Reply to “Het Charter van Kortenberg”

  1. Radio Luisteren

    Beste beheerder van B-R-T,

    Wat een interessant artikel over het Charter van Kortenberg! Het is geweldig om te zien dat er aandacht wordt besteed aan dit historische document en zijn betekenis in onze samenleving. Het bevorderen van inclusie en gelijkheid is van groot belang, en het Charter van Kortenberg heeft daar zeker een rol in gespeeld. Bedankt voor het delen van deze informatie!

    Met vriendelijke groet,

    Mabel Chavez

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *