De helden van het Verzet, met Dany Neudt.

Waarom is er zo weinig algemene kennis over het verzet in België? Waarom weten we niet dat het V-teken wellicht wereldwijd het meest gekende Belgische exportproduct is? Wat was de zwarte hand. Wat was het XX ste konvooi? Wie waren de mensen van het verzet en wat hebben ze gedaan in de strijd tegen de fascistische bezetter? En waarom is de strijd van het verzet ook vandaag nog belangrijk?

We spraken erover met Dany Neudt historicus en de bezieler van #heldenvanhetverzet

Herinneringen aan buitengewone daden van gewone mensen tegen de nazistische bezetter, die mogen nooit vergeten worden. #verzetshelden

Steun de Brabantse Radio en kleurenTelevisie en hou de herinnering aan het verzet mee levend, koop en draag het t-shirt van de zwarte hand.


2 Replies to “De helden van het Verzet, met Dany Neudt.”

  1. Marcel Merlo

    Ben erg geïnteresseerd in dit thema “het verzet tïjdens WO II en zou graag alle publicaties blijven volgen.
    Alvast bedankt om deze helden te blijven eren, zo belangrijk in deze beangstigende neo-fascistische tijden.

  2. GILISSEN Guido

    Einde maart 2020, midden in de grote lockdown, kwam mijn boek uit. “De Oorlog van Nonk Jef” vertelt de oorlogsgeschiedenis van twee familieleden die beiden lid waren van het Geheim Leger. Nonk Jef (Gilissen) was Brigade-overste in Maasmechelen en bij meerdere acties betrokken. Hij werd op 18 juli 1944 opgepakt door de Gestapo, gesteund door de Zwarte Brigade van Huygen, en belandde uiteindelijk in Dachau, hetgeen hij ternauwernood overleefde. Antoine Lacroix was inlichtingsagent voor het Geheim Leger en werd op 7 augustus 1944 in zijn huis dood geschoten door Vlaamse SS’ers onder de leiding van de berucht Max Günther. Zijn dochter, (tante) Angèle leeft nog en was ooggetuige van de moord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *