Een geschiedenis van Brussel, met Roel Jacobs

Wanneer je het verhaal van Brabant wil vertellen dan kan je niet om Brussel heen. We duiken dan ook in de fascinerende geschiedenis van deze fascinerende stad samen met historicus en auteur Roel Jacobs. Hij is historicus en was consulent bij Visit Brussels en auteur, publiceerde al tientallen boeken en artikelen over de geschiedenis van Brussel. Daarnaast is hij ook gids, en kent hij de stad als z’n broekzak.

In onze duik in de Brusselse geschiedenis torpederen we een aantal hardnekkige clichés over Brussel en staan we stil bij de invloed van Brussel op het ganse hertogdom. Eveneens bekijken we hoe Brussel geworden is tot wat het geworden is als politieke stad bij uitstek.

De hele Europese geschiedenis speelde zich af in Brussel. De rol van de Brabantse steden op de geschiedenis van Europa is enorm hoog. De geschiedenis van de belangrijkste Brabantse stad is enorm belangrijk en veel complexer dan de karamellenverzen die de Vlaams nationalisten ervan maken.

Een ander clichés dat we onder het vergrootglas leggen gaat over de verfransing van Brussel waarbij we tot de conclusie komen dat niemand meer kwaad gedaan heeft aan de  zaak van het Brussels dialect dan de Vlaams extremisten.

Om af ter ronden staan we uiteraard ook even stil bij de heldendaad van Everard ’t Serclaes

En wat is in godsnaam de zennepot...?

Kom het allemaal te weten in deze uiterst boeiende aflevering van Brasserie Brabant, een podcast van de BRT.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *