The Great Zwans Podcast, met Eliane Van den Ende (deel 2)

Welkom bij de Great Zwans Podcast! In deze aflevering hebben we Eliane Van den Ende, een expert op het gebied van de zwans als typisch Belgische humor en anarchistische maatschappijkritiek.

We beginnen met een korte introductie over de zwans als populaire figuur in de Belgische cultuur. De zwans is een symbool van spot en satire en is vaak gebruikt als middel om de machtige en de rijken belachelijk te maken.

Vervolgens gaan we dieper in op de geschiedenis van de zwans, met aandacht voor de rol die ze speelde in de 19de eeuw. In die tijd vond de Great Zwans Exhibition plaats, een tentoonstelling waarbij kunstenaars en schrijvers hun werk lieten zien dat gewijd was aan de zwans.

Eliane vertelt ons over hoe de zwans werd gebruikt als middel om tegen de dominante ideologie te vechten en om te protesteren tegen de politieke en sociale problemen van de tijd. Ze legt ook uit hoe de zwans is veranderd in de loop der tijd, en hoe deze figuur nog steeds wordt gebruikt om de maatschappij te kritisch te bekijken.

Als laatste bespreken we hoe de zwans vandaag de dag nog steeds relevant is en hoe deze figuur kan worden gebruikt als middel om maatschappelijke problemen aan te kaarten.

Steun de BRT koop een t-shirt

We hopen dat je geniet van deze aflevering van de Great Zwans Podcast. Blijf luisteren voor meer interessante gesprekken over de rijke geschiedenis en betekenis van de zwans in de Belgische cultuur.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *