In opstand! met Pieter Serrien

Voor de 50ste podcast van de Brabantse Radio en kleurenTelevisie zijn we nog meer dan anders In Opstand. Met historicus Pieter Serrien hebben we het over zijn ondertussen al negende boek, de vergeten geschiedenis van de geuzenopstand in de Lage Landen (1565-1578).

In de Lage Landen van de zestiende eeuw kwam een bonte groep rebellen in  opstand. Ze noemden zich geuzen en streden tegen de katholieke  onderdrukking, het Spaanse bewind en de behoudsgezinde regering. Wat  volgde was een jarenlange spiraal van geweld, met vervolgingen,  beeldenstormen, zeeroverij, staatsgrepen en bloedbaden. De geuzenopstand  resulteerde in waanzinnig religieus geweld tussen katholieken en  protestanten, een bloedige burgeroorlog, de revolutie van de Lage  Landen, de stichting van calvinistische stadsrepublieken en de  uiteindelijke breuk tussen noord en zuid, het latere Nederland en  België.

En ons geliefde Brabant lag in het centrum van de storm. We  hebben het over de oorsprong van de Geuzenopstand en uiteraard over de  gigantische impact die de groep op de verdere geschiedenis heeft gehad.
‘Liever Turks dan Paaps!’, Vive les Gueux, N’ayez pas peur Madame, ce ne sont là que des gueux, het komt allemaal aan bod.

Het boek is uiteraard te koop in de boekhandel of te bestellen bij uitgeverij Horizon 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *