Nieuwe Tijdinghen met professor Paul Arblaster

Abraham Verhoeven was de uitgever van de Nieuwe Tijdinghen in de jaren 20 van de 17 de eeuw. Was er zoiets als kranten in de 16 de eeuw? Financiers en handelslui wilden weten wat er gaande was en starten met het vergaren van nieuws. Zoals bijvoorbeeld de Fuggerzeitung in geschreven versie.

Begin 17 de eeuw worden deze geschreven gazetten vervangen door gedrukte versies met een grotere oplage. Tegen 1617 is Abraham Verhoeven in Antwerpen beginnen denken aan een wekelijkse gedrukte nieuwsbrief om uit te brengen. Met één van de best bewaarde kranten van die tijd als gevolg. De Nieuwe Tijdingen waren geboren.

We praten erover met Paul Arblaster? Professor Engels aan de faculteit vertalen en tolken Marie Haps in Brussel. Doctoraat Geschiedenis in Oxford over kranten in de zuidelijke Nederlanden tot 1660.Over het belang van nieuwsverspreiding toen en we stellen de vraag of het nu echt anders is als toen. Of komen we tot de conclusie dat er eigenlijk weinig nieuws onder de zon is…

Een boeiende aflevering over media in de 17 de eeuw of gaat het toch ook wat over de media nu. Alles is anders en alles is hetzelfde gebleven.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *