Septemberverklaring door de schijnhertog van Brabant

Wij onderbreken onze normale programmatie voor de septemberverklaring van de schijnhertog van Brabant.

Waarde landgenoten mes cher compatriotes.

Ik moet het u niet zeggen, u zal het ongetwijfeld al gemerkt hebben, maar Brabant wordt getroffen door een ongeziene crisis. Een crisis van ontspoorde belachelijk hoge facturen. Tarieven tot 10 keer het gewone bedrag worden meer regel dan uitzondering en zijn dan ook onbetaalbaar. We willen ze niet enkel niet betalen, we kunnen ze gewoonweg ook niet betalen.

Voor de vele regeringen van onze regio is er blijkbaar nog geen probleem. Door de belachelijk hoge partijdotaties en de hoge lonen zullen de heren en vrouwen politici niet merken wat de impact van zo een hoge factuur op de gewone Brabander is. Nee de Vlaamse regering speelt liever nog wat politieke spelletjes alvorens ze maatregelen nemen om de facturen te doen dalen. Want dat is wat wij willen, geen tegemoetkominkje links of rechts van enkele euro’s maar een substantiële daling van de facturen. 

De schijnhertog en de N-BB zijn dan ook het Brabantse recht op verzet indachtig tevreden dat er Brabanders zijn die in verzet komen Tegen deze hoge facturen. Het kan toch niet zijn dat een Franse multinational nu bijna 10 miljard euro winst maakt en tegelijkertijd woekerfacturen stuurt naar Brabanders. Wij zijn dan ook tevreden dat er protest hiertegen komt. Protest zoals de wij betalen niet campagne. De schijnhertog en de N-BB steunen dan ook volledig de eisen van de campagne,

 een onmiddellijke bevriezing van de prijzen

een verbod op woekerwinsten

een crisisbelasting voor de energiesector

een verlaging van de btw tot 0%

een einde aan de speculatie

een overheidscontrole op de energiesector

een nationalisering van de energiesector.

Vlaamse politici voeren liever een schijndiscussie over kernenergie, er zijn er zelfs die om de problemen nu aan te pakken. Voorstellen om een nieuwe kerncentrale te bouwen. Hoe een nieuwe kerncentrale die waarschijnlijk meer dan 20 miljard zal kosten en minstens 10 a 20 jaar zal duren alvorens operationeel zal zijn de problemen nu zal oplossen blijft ons een raadsel.

De echte discussie is immers niet kernenergie of geen kernenergie. Nee het zou moeten gaan over de mislukte liberalisering van de energiemarkt. Van de beloftes die bij de aanvang van de liberalisering gegeven werden, lage facturen, energiezekerheid en modernisering blijft niets over. De prijzen zijn hoger dan ooit, de bevoorrading is onzeker en we zijn bezig om stokoude centrales te vervangen omdat echte modernisering uitblijft wegens een focus van de enrgieconcerns op winstmaximalisatie ipv de noden van de bevolking.

De regeringen van dit land met de vlaame op kop vinden het ok  dat er jaar na jaar miljarden naar Parijs gaan. Met het geld dat verdwenen is hadden we reeds lang een omslag kunnen maken. Bijvoorbeeld met de 9 miljard winst die engie nu reeds gemaakt heeft kan met zonnepanelen bij meer dan 3 miljoen gezinnen leggen. Dat zijn keuzes die je kan maken wanneer energie niet winstgedreven, maar maatschappij gedreven is.

Aan een Brabants energiebedrijf zijn we nog niet maar het behoort wel tot onze plannen. Voorlopig moeten we het houden op verzet.

Verzet tegen onrechtvaardige maatregelen behoort tot het DNA van Brabant en gaat terug tot het charter van Kortenberg van 27 september 1312. Met dat revolutionaire Brabantse vrijheidscharter werd werk gemaakt van de start van de strijd van Brabanders tegen de almacht van het gezag. Een strijd die wij terug opnemen niet enkel in het door Vlaanderen bezette deel van Brabant, maar in gans Brabant. Brabant is immers Brabant, daar is niets Vlaams-Waals of Hollands aan. 

En laat dat nu onze september verklaring zijn onze belofte aan alle Brabanders, de ontvlaamsing onthollandsing en ontwaalsing van Brabant begint nu.

Ik dank u, harba lorifa


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *