De Zachte G prijs met Yoïn van Spijk

Bende of kende gij iemand die keigoed bezig is mee het Brabants? De Zachte G-prijs is een prijs voor bijzondere prestaties op het gebied van het Brabants in al zijn verschijningsvormen, die wordt uitgereikt door Erfgoed Brabant.

Met Yoïn van Spijk hebben we het over de zachte G en de zachte G prijs. Eveneens staan we stil bij het Brabants als dialect zelf, hoe Noord en zuid veel dichter bij elkaar liggen dan oost en west. Wat is het belang van dialect, wat is het belang van het Brabantse dialect en hoe staat het met het dialect.

Het traditionele dialect kan misschien verloren gaan maar er zal altijd een tongval blijven. En ook aan die tongval blijft een identiteit kleven. Dialect zijn net alleen andere woorden maar ook een ander gevoel.

De zachte G prijs is een noord Brabantse prijs, we vragen ons af of we niet beter zouden inzetten op een zachte G prijs voor gans Brabant. We zouden er alleen maar rijker van worden.

Met de Brabantse Radio en kleurentelevisie delen wij volop de oproep van omroep Brabant. Erfgoed Brabant roept iedereen op, van jong tot oud, kandidaten en activiteiten voor te dragen voor de Zachte G-prijs. Het kan hierbij gaan om onderzoek, bijvoorbeeld het verzamelen van dialectwoorden in de eigen plaats, en om projecten die daaruit voorkomen, zoals een lespakket voor het basisonderwijs of een boek voor een breed publiek. Maar het kan ook gaan om culturele uitingen op het podium of papier, zoals toneel, muziek, proza en poëzie in het Brabants. Óf om opvallende resultaten op sociale media, of op internet.

https://www.erfgoedbrabant.nl/projecten/zachte-g-prijs

de site van Yoïn

https://taalaandewandel.com/


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *