Nationaal Gedenkteken Fort van Breendonk

Het fort van Breendonk waarvan de plannen dateren uit 1906 en de bouw begon in 1909 heeft een bewogen geschiedenis. Gebouwd als nieuwe verdedigingsgordel van Antwerpen, nadat de Brialmont fortengordel door de nieuwe wapentechnologie verouderd was geworden.

In de 1ste Wereldoorlog kregen de  300 soldaten die in het gloednieuwe fort gekazerneerd waren 463 projectielen te verwerken. Tijdens het interbellum bleef het een militair domein en aan het begin van de 2de  Wereldoorlog was het kortstondig het hoofdkwartier van koning Leopold III. Na de capitulatie van België  wordt het fort een SS-Auffanglager. Een “opvangkamp” voor dissidenten, verzetslieden, gijzelaars en Joden.

Als Auffanglager was het niet de bedoeling om de gevangenen werk te laten verrichten ten voordele van de Duitse oorlogsindustrie, nee het had een volledig ander sinister doel.

De enige echte bedoeling van het kamp was om de mensen die er gevangen zaten te pesten, zware arbeid te laten verrichten tot ze erbij doodvielen. In het kamp hebben in totaal zeker 3591 mensen gevangen gezeten, hoewel er nooit meer dan 660 tegelijk waren. Meer dan de helft van hen heeft de oorlog niet overleefd: 303 stierven ter plekke, ten gevolge van martelingen of door executie, 54 werden elders terechtgesteld en 1.741 overleden naderhand in concentratiekampen.

Als Brabanders bekijken we ook de gelijkenissen met het concentratiekamp  Kamp Vught in Noord Brabant.

Het gruwelijke verhaal van het fort van Breendonk  moet je eigenlijk in Breendonk zelf ontdekken. Met Brasserie Brabant hopen we echter de aanzet te kunnen geven, zodat je echt eens een bezoek aan het fort zal brengen. Het verhaal levendig houden is enorm belangrijk en daar werken wij graag aan mee. Het fort doet iets met een mens als je er effectief op bezoek komt. In Breendonk zie je tot welke gruwel totalitaire regimes kunnen leiden en dan is de vraag hoe ga jij daar individueel mee om.

Alle info kan je vinden op de website van het Nationaal Gedenkteken Fort van Breendonk.

https://www.warheritage.be/nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *