Wijvenwereld met Chanelle Delameillieure

Waarom waren de patriarchale banden in de Nederlanden en al zeker in Brabant losser dan in de rest van Europa? Waardoor vrouwen eigenlijk meer bewegingsvrijheid hadden hier dan ergens anders.

Chanelle Delameillieure historicus en co auteur van het boek “Wijvenwereld” deed er onderzoek naar en ze is onze gast in Brasserie Brabant. Een podcast over ‘Wijven’, de middeleeuwse benaming voor vrouwen, en wijven zijn het hoofdpersonage.

De donkere middeleeuwen. Dat krijgen we op school al tijdens de geschiedenislessen te horen. Dat de periode na de middeleeuwen de verlichting genoemd wordt doet er ook niet goed aan om de middeleeuwen te zien voor wat ze zijn. Een razend interessante periode die langs geen kanten overeenkomt met het beeld en het verhaal dat we niet enkel op school maar in films en bijvoorbeeld game of thrones ingelepeld krijgen.

In de grote documenten, charters, wetteksten komen vrouwen weinig aan bod. Zoomen we echter in op andere documenten, rechtszaken, criminaliteitsgegevens, private contracten etc etc dan krijgen we een gans ander verhaal. Daarin zien we vrouwen aan bod komen en kunnen we een gans ander realistischer beeld schetsen over de middeleeuwen en al zeker over de vrouwen.

Dat beeld  botst met het beeld dat heerst in onze maatschappij, in onze media, in onze schoolboeken. Het typische  beeld van de Middeleeuwen, de donkere middeleeuwen is al niet zo best. Als we dan nog eens over vouwen gaan praten is het hek helemaal van de dam. Vrouwen werden op de brandstapel gezet. Vrouwen moesten thuis zitten en konden niets doen. De typische clichés. Met hun onderzoek merkten ze echter dat dat beeld helemaal niet klopt.

De vrouwen in Brabant die babbelden, die  dreven handel, die hadden erfrecht, die deden dingen die elders enkel door mannen werden gedaan. En bovendien laten mannen hen dat doen omdat ze dat zo goed kunnen.

Luister naar de razend interessante aflevering van de podcast en kom te weten waarom bijvoorbeeld vrouwen het in de middeleeuwen beter hadden dan na de verlichting of de 19 de eeuw. In sommige opzichten waren de middeleeuwen immers moderner dan we vaak denken.

Het verwerven van vrouwenrechten gaat niet met een stijgende lijn vanuit de middeleeuwen, maar gaat met ups-and-downs en gans de geschiedenis toont aan dat die rechten niet in steen gebeiteld staan en dat waakzaamheid, ook vandaag de dag meer dan nodig blijft.

deel gerust deze aflevering


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *