De Wagnervrienden

Met Bernard Huyvaert, de voorzitter van de Wagnervrienden VZW hebben we het over Wagner. Over de man in al zijn aspecten. Aan de ene kant als groot kunstenaar, maar gaan we aan de andere kant de donkere kanten ook niet uit de weg. Met de N-BB hebben we het vaak over de Logengrin omwenteling. Hoog tijd dat we dan ook een aflevering van de podcast aan de kunstenaar Wagner wijden.

Kunst dient om theater te brengen, om een drama te brengen en om bepaalde filosofische en literaire ideeën uit te diepen. Het woord staat centraal, men spreekt altijd over de muziek van Wagner maar het woord staat centraal en de muziek dient het woord.

Kunst, literatuur, religie, muziek dat was voor Wagner één geheel. Wagner was iemand die synthetisch dacht en die verschillende kunstvormen bijeen probeerde te brengen. We spreken dan ook over het Gesamtkunstwerk

Wagner wordt vaak met rechts en extreem rechts geassocieerd. Echter dit is niet juist. Wagner was een linkse rakker. Wagner heeft zijn linkse ideeën opgedaan einde 1830 in Parijs. Later in Dresden weten we dat Wagner tijdens de revolutie van 1849 op de barricaden stond. Natuurlijk kunnen we niet ontkennen dat Wagner een antisemiet was.

Daarom benadrukken de Wagnervrienden zeer duidelijk in hun statuten: De VZW is van nature volledig neutraal inzake godsdienstige, levensbeschouwelijke en politieke strekkingen. In al haar geschriften en in haar communicatie zullen de VZW en haar leden deze neutraliteit bewaren en een absoluut respect betonen voor alle opvattingen, huidskleuren, rassen en geaardheden, en dit zowel binnen de VZW en haar leden als buiten de VZW.

https://wagnervrienden.be/wp-content/uploads/2021/05/Statuten_Versie-2019.pdf


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *