Brussel, het Jeruzalem van België

Vermits wij de Brabantse radio en kleurentelvisie zijn moeten we het ook eens hebben over de meest gehate stad van België en de Europese Unie. De hoofdstad van Brabant.  De hoofdstad van een half miljard Europeanen. ‘It’s like a hellhole,’ verklaarde vorige president  Donald Trump.

Monument Everard t’Serclaes, Brusselse Brabantse held, op grote markt Brussel

Maar Brussel is ook de onvermoede broedplaats van utopieën,  urbanistische experimenten en Grote Maatschappelijke Vergezichten. Karl Marx schreef er zijn Communistisch Manifest, salafisten broeden er op de vestiging van een religieuze heilstaat en de EU bouwt er aan het meest ambitieuze politieke project sinds de Tweede Wereldoorlog. Brussel toonde zich bovendien een toevluchtsoord voor bannelingen en artistieke vrijbuiters zoals Charles Baudelaire, de grootste Brusselhater aller tijden.

Brussel is in zekere zin het Jeruzalem van België, zonder de religieuze laag. Het is de stad waar het om draait en waar het endspiel, als Belgie ooit zou doorschuiven naar zijn einde, gespeeld zal worden. Sommige dromen veranderden de wereld, andere vielen stuk op de Brusselse kasseien.

Hertog Jan I, begunstiger van Brussel

In de podcast hebben wij de auteur van het boek BRUTOPIA, Pascal Verbeken, te gast. Samen verkennen we Brussel, waarom het zo gehaat wordt en tegelijkertijd zo fascinerend is. We leggen de hedendaagse ziel bloot van de Brabantse stad bij uitstek stad. En we voegen nog een utopie aan de lijst toe. De Lohengrin Omwenteling. Stof genoeg voor een boek op zichzelf…

https://www.debezigebij.nl/boek/brutopia/


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *