Het is allemaal de schuld van de chinezen, met Tine Hens

allemaal de schuld van de chinezen

Overstromingen bij ons, torenhoge temperaturen in Canada. Het is allemaal de schuld van de chinezen.
Nee natuurlijk niet. Auteur en journalist Tine Hens schreef er een boek over met de gelijknamige titel. Wij hadden de auteur te gast in de podcast van de Brabantse radio en kleurentelevisie.
Van ‘We kunnen er toch niets meer aan doen’ en ‘Wij zijn te klein om het  verschil te maken’ tot ‘Het klimaat is altíjd veranderd!’ en ‘We gaan  toch niet terug naar de middeleeuwen?’ Wie al eens in een discussie over  het klimaat verzeilt, voelt de dooddoeners vaak al van kilometers ver  aankomen. Origineel zijn ze zelden. Eigenlijk komen ze altijd op  hetzelfde neer: maak je geen zorgen, doe zo weinig mogelijk of laat  anderen het probleem oplossen. Ze zaaien vooral twijfel en verwarring.  Want intuïtief voel je aan dat de redenering rammelt. Maar overtuig maar  eens de luide nonkel die beweert dat zijn planten net ‘heel content’  zijn met meer CO2 en dat niet het klimaat maar de overbevolking het  probleem is.
In dit even speelse als ernstige boek gaat Tine Hens,  door haar lezingen goed bekend met een terugkerend type interventies uit  de zaal, de uitdaging aan. Vertrekkend van tien dooddoeners klopt ze  aan bij bekende en minder bekende klimaatwetenschappers. Een  zelfhulpboek bij klimaatverwarring.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *